Overspannen

De term ‘overspannen’ wordt vandaag de dag niet meer zo vaak gebruikt. Vandaag de dag spreken we meestal van een burn-out als iemand in een dusdanige situatie verkeert dat hij of zij niet meer kan werken en soms zelfs niet eens meer volwaardig kan functioneren in het dagelijks leven. Je kunt overspannen raken van je werk, maar er zijn ook andere oorzaken die ervoor zorgen dat je volledig opgebrand raakt en het gevoel hebt dat alles je te veel wordt. Acuut rust nemen is dan de eerste stap, maar het is natuurlijk daarnaast ook belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen.

Waardoor raakt iemand overspannen?

Overspannen raken is lang niet altijd werk-gerelateerd, hoewel een burn-out wel vaak door het werk ontstaat. Vaak is de oorzaak dat iemand te veel hooi op zijn vork neemt of te grote verantwoordelijkheden krijgt. Maar iemand kan ook overspannen raken van relatieproblemen, overlast door de buren of grote zorgen om de kinderen. Vaak is het een langzaam proces waarbij iemand steeds een stapje terug doet totdat diegene uiteindelijk instort en niet langer kan functioneren.

Wat zijn de symptomen als je overspannen bent?

De belangrijkste symptomen zijn bij iedereen hetzelfde. Slecht slapen en daardoor oververmoeid raken, soms gepaard gaand met angst om naar het werk te gaan of angst om de deur uit te gaan komen ook voor. Andere lichamelijke klachten zoals hoge bloeddruk en chronische hoofdpijn kunnen ook als symptomen worden aangemerkt. Soms worden de klachten niet tijdig herkend en kan het zelfs zo ver komen dat iemand letterlijk instort voordat de diagnose burn-out wordt gesteld.

De valkuilen als je overspannen bent

De grootste valkuil van mensen die overspannen zijn is dat ze te snel weer aan het werk willen. Een burn-out is niet na 2 dagen over. Hier gaat een periode van weken en soms zelfs maanden overheen. Werkgevers hebben de neiging om een overspannen medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te zien gaan. Als je voor deze druk bezwijkt en weer gaat werken terwijl je nog niet hersteld bent kan dit een terugval tot gevolg hebben.

Zoek hulp als je overspannen bent

Vaak kom je er zelf niet uit als je overspannen thuis zit. Gesprekken met een therapeut kunnen je helpen te ontdekken waarom je overspannen bent geraakt en hoe je uit deze situatie kunt komen. Soms kom je daarbij tot de conclusie dat je een carrièreswitch moet maken of in ieder geval elders een baan zoeken.

Ik kan je helpen om alles op een rijtje te zetten en op deze manier gericht te werken aan je herstel. Pas als je volledig bent hersteld kun je voorzichtig weer aan het werk gaan, uiteraard moet hierbij een opbouwend schema worden toegepast om een terugval te voorkomen. Neem contact met mij op.