Traumaverwerking

Een trauma begint met een heftige en indrukwekkende gebeurtenis. Het trauma ontstaat wanneer je de gebeurtenis niet kan verwerken en normaal handelen niet meer werkt. Het is van groot belang dat je het trauma goed verwerkt. Verwerking van trauma’s kan bijna niemand alleen. Daarom ben ik er om je te helpen. Neem in ieder geval contact met mij op en vertel je verhaal. Dat lucht al enorm op en is het begin van je verwerking.

Hoe reageert je lichaam op een trauma?
In heel veel gevallen lijkt het erop dat je het trauma verwerkt hebt. Eigenlijk lijkt het erop alsof je er geen last meer van hebt. In werkelijkheid ligt de heftige emotie die de gebeurtenis bij je los gemaakt heeft opgeslagen in je onderbewustzijn. Ineens kan het in volle hevigheid losbarsten. Je hebt het idee dat je geen grip meer hebt op je gevoelens en emoties, je krijgt nachtmerries, woedeaanvallen en je voelt je erg verdrietig en vaak onveilig. Je hebt het gevoel dat je uit balans bent.

De behandeling bestaat uit de volgende onderdelen

Herstel van veiligheid en vertrouwen
Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk dat je je veilig voelt bij en met mij, zodat we samen kunnen werken aan je herstel van vertrouwen. Daarnaast maken we duidelijke afspraken over het verloop van de therapie.

Ontlading van het trauma en jouw gevoel daarbij
De herinnering heeft zich zonder dat je het weet ‘genesteld’ in je onbewuste geheugen. De prikkel van de ervaring ligt opgeslagen in het zenuwstelsel. Daarom had je er ook even geen last van. Het is belangrijk dat je onder mijn begeleiding die herinnering verplaatst van je onbewuste geheugen naar je bewuste geheugen.

De herinneringen aan de traumatische gebeurtenis hoeven niet perse opgeroepen te worden. Door aandacht te geven aan je adem, maak je op een natuurlijke manier via je lichaam contact met je onderbewustzijn. De beelden en herinneringen komen vanzelf vrij; regelmatig geeft dat een emotionele ontlading. Je zult merken dat je lichaam zich ontspant en dat je het trauma hebt verwerkt.

Neem contact met mij op
Bel mij of vul het contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag.